Bölüm Başkanımızın Mesajı

HOŞGELDİNİZ!

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'ne hoş geldiniz. Web sitemizi incelemeye ve sunduğumuz eğitim-öğretim programını araştırmaya karar verdiğiniz için teşekkür ederim.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; metallerin, minerallerin, seramiklerin, polimerlerin, kompozitlerin, nanomalzemelerin, yarı iletkenler ve diğer elektronik malzemelerin elde edilişleri, saflaştırılmaları, prosesleri, testleri ve değerlendirilmeleri ile uğraşır. Her ne kadar bu Bilimin geçmişi binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor olsa da, günümüz metalürji ve malzeme bilimi mühendisleri gelişmiş bilgisayar çipleri için yeni yarı iletkenler, hava yastığında giden tren yapımı için yeni süper iletkenler, biyolojik implantlar için kullanılan egzotik fiber kompozitler ve elektrik dönüşümü için karbon nanotüpler gibi yüksek teknoloji ürünleri geliştirmektedirler. Bazı metalürji ve malzeme mühendisleri ise, metal, kompozit, seramik (kaplama malzemeleri, sağlık gereçleri, sofra ve mutfak gereçleri, tuğla ve kiremit, cam ürünleri, çini, çimento ve beton vb) ve polimer malzeme üretimi metotlarının tasarım, üretim ve kontrolü ile uğraşır. Ürün, alet ve tesis yapımında kullanılan malzemelerin imalat ve teknolojik gelişimlerinin bütün alanlarında metalürji ve malzeme bilimi mühendisleri gerekir ve istihdam edilir.

Bölümümüzde heyecan verici çok sayıda aktiviteler şu anda olmaktadır. Bunlar bu bölümü okuma, araştırma ve inceleme bakımından harika bir yer yapmaktadır. Bölümümüzün eğitim-öğretim kadrosu oldukça güçlüdür. Yeni katılan akademisyenler de, Bölüme önemli katkıları sağlayacaktır.  Beklentimiz bu Bölümün gelecekte daha da büyüyüp gelişeceğidir.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi olarak sizler malzemelerin araştırma ve geliştirilmesine katılıma teşvik edileceksiniz. Bunu hem akademik kredi almak ve hem de imkânlar ölçüsünde eğitim-öğretiminize maddi destek için yapıyor olacaksınız. Bu disiplin ile ilgili fabrikalar, mühendislik firmaları ve devlet kurumları ile kurulan ortak çalışma programları çerçevesinde sizlere burslar bulunması ve ücretli yaz işleri gibi çeşitli çalışma fırsatlarınız da mümkün olabilecektir. Üniversite içinde de çalışkan ve ihtiyaç sahibi öğrenciler için kısmi zamanlı çalışma ve yemek burslarımız vardır.

Bizim mühendislik eğitimimizin temel yönlerinden biri teori ile pratiği birleştirmek yeteneğidir. Bu amaçla öğrencilerimiz eğitim-öğretimlerinin bir kısmını anlaşmalı olduğumuz yurt dışındaki üniversitelerde veya yurt içindeki üniversitelerde sürdürebileceklerdir. Ayrıca ERASMUS, FARABİ, çift anadal ve yatay geçiş imkânları da vardır. Bugüne kadar birçok öğrencimiz yukarıda bahsedilen bu imkânlardan yararlandılar. Ayrıca bizim öğrencilerimiz çoğu üniversite kampüslerinde olmayan kültürel, sosyal ve akademik imkânlar içerisinde yaşayıp okurlar.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi muhteşem kampüsü ve 58 bine yakın öğrencisi ile ülkemizde ve hatta yurt dışında haklı bir şöhrete sahiptir. Mühendislik eğitiminde de oldukça iddialıdır. Üniversitemizin ilk kurulan bölümlerinden olan bölümümüz 1994 yılında Seramik Mühendisliği olarak eğitim-öğretime başlamış, 2018 yılından itibaren de Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak eğitim-öğretimine devam edecektir. Bölümümüzün güçlü akademik kadrosu, gelişmiş laboratuvar ve fiziksel imkanları bizlere sizin layık olduğunuz eğitim-öğretimi sunmakta büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bölümümüzün bir öğrencisi olarak kampüste yapılan öğrencilerimize yönelik mesleki, sosyal ve sportif aktivitelere de katılma imkânlarınız olacaktır.  

Mezunlarımızın, öğretim ve araştırma alanındaki başarıları sayesinde, endüstride çalışmaya hazır, ülkemiz ve dünyadaki en iyi lisansüstü okullara devam edebilecek yeterlilikte mühendisler olmalarını sağlamak hedefimizdir. Mezunlarımız, endüstri, kamu ve eğitim alanlarında geniş bir yelpazede yönetsel, bilimsel ve mühendislik pozisyonlarına sahip olan pek çok kariyerde kendilerini ispatlamışlardır.

Kültür ve sanat şehri olan Kütahya coğrafi konumu ve imkanları bakımından üniversite eğitimi için çok uygun ve elverişli şartlara sahiptir. Çini ve Seramik Başkenti olarak da bilinen şehrimiz, Batı Anadolu’da ulaşım bakımından önemli bir kavşak noktasındadır. Uçak, tren ve otobüs ile ulaşım mümkündür. Günlük hayat ve şehir içi ulaşımın kolay olması, öğrenci yaşantısını kolaylaştıran imkânların bolluğu, Kütahya halkının öğrencilere sevgi ve yardımseverlik duygusu ile yaklaşması bu şehri bir öğrenci şehri yapmıştır. Öğrencilik hayatınız boyunca burada geçireceğiniz yılları ve arkadaşlıkları ileriki hayatınızda hep hatırlayıp özlem ile yâd edeceksiniz.

Üniversitemizin en güçlü bölümlerinden biri olan Bölümümüzde eğitim ve araştırma-geliştirme konularında birçok ilki gerçekleştirdik. Mezun ettiğimiz öğrencilerimizle onların meslek hayatları boyunca gerek teknik geziler bakımından olsun, gerekse çalıştay, kongre, konferans, sempozyum katılımları ve çalıştıkları spesifik proje konuları bakımından olsun yakın ilişkilerimizi hep korumaktayız.

Bu online ziyaretinizden sonra, eğer fırsatınız olursa bizim muhteşem kampüsümüzde bir gezinti yapmanızı, üniversitemiz imkanlarını, bizleri ve Bölümümüzü daha yakından tanımanızı tavsiye ederim.

Bölümümüz ve programımız hakkında daha fazla bilgi isterseniz veya sorularınız olur ise lütfen aşağıdaki adrese yazın veya arayın.

Yapacağınız tercihlerin ülkemiz, aileniz ve geleceğiniz için isabetli ve hayırlı olmasını dilerim.

 

 Prof. Dr. Güray KAYA

Bölüm Başkanı

 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

KÜTAHYA

 

Son Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2023, Cuma