Staj_Güncel

  • Bölümümüzde lisans eğitimi alan öğrencilerin, yönetmeliğe ve yapacakları staj türüne uygun olarak buldukları işyerlerinde toplam 60 iş günlük staj yapmaları ve  yönetmeliğe uygun bir şekilde staj defteri doldurmaları gerekmektedir.  

  • I.Grup Staj Programı 30 iş günüdür

  • II.Grup Staj Programı 30 iş günüdür.

  • Öğrenciler stajlarını 3. yarıyıldan itibaren yaz döneminde veya ara dönemde yapabilirler.

  • Öğrencilerin staj taleplerini ilgili evraklar ve ekleri ile birlikte staj başlama tarihinden en az 5 iş günü öncesinden Bölüm Sekreterliği'ne teslim etmesi önem arz etmekte olup, 5 iş günü kuralına uymayan talepler işleme alınmayacaktır!

  • Aşağıda yeralan Staj Yönergelerini lütfen dikkatlice okuyunuz.

  •  Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi  (Yeni ) Fakülte Kurulunun  (19.11.2024 tarih ve 24/75 sayılı FKK) sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesi (PDF) Bölüm Kurulu'nun 30.07.2024  tarih ve 32 sayılı kararı ve Fakülte Kurulu'nun 14.08.2024 tarih ve 19/60 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Genel Hususlar:

  • Lütfen bölüm web sayfasında yayınlanan Staj Akış Şeması nı inceleyiniz.

  • Eğitim-öğretim zamanı ders alınıyorsa staj yapılamaz. Eğitim-öğretim zamanı staj yapılabilmesi ancak Mühendislik Fakültesi’nin 02.10.2019 tarih ve 568 nolu FYK kararında belirtilen ilgili koşulların sağlanması halinde mümkün olabilir. İlgili koşullar için https://muhendislik.dpu.edu.tr/tr/index/sayfa/10210/fakulte-usul-ve-esaslari  bağlantısındaki Mühendislik Fakültesi Önemli Kurul Kararları >> Dönem İçi Zorunlu Staj Yapabilme Esasları başlığını ziyaret ediniz.

  • Yaz dönemi ve/veya ara dönemde staj yapan öğrencilerin stajlarını ilgili eğitim-öğretim yarıyılı için akademik takvimde belirtilen ders başlangıç tarihi öncesinde tamamlamaları gerekmektedir.

  • Staj günlerinden resmî tatiller, dini ve milli bayram, eğitim-öğretim ve sınav dönemlerinin çakışmaması için gerekli kontrolleri yaparak, bu günler çıkartılarak mesai günleri sayılarak hesaplanır.

STAJ AŞAMALARI

 

1.Aşama

Staj yapmaya karar vermişseniz ilk yapmanız gereken en önemli şey, işyerlerine internetten veya yüzyüze başvuru yaparak staja kabul edilmenizdir. Bu aşamada firma stajın zorunlu olduğuna dair bir belge isterse Firmaya verilecek yazı (Belge-2)'yı doldurup Bölüm Başkan Yardımcısına imzalattıktan sonra firmaya götürmeniz gerekir. Bu belge doldurmak zorunda olduğunuz bir belge değildir. Firma böyle bir belge istemezse bu belgeyi hazırlamanıza gerek yoktur ve 2.aşamaya geçebilirsiniz.

 

2.Aşama

Kabul edildiğinizi öğrenir öğrenmez, Staj Kabul Belgesi (Form-1)'i doldurunuz.

İlgili yerleri firma yetkililerine onaylatmayı, mühür ve imza attırmayı unutmayınız.

3.Aşama

DPÜ Mühendislik Fakültesi web sayfasında Öğrenci >> Öğrenci Formları başlığı altında Stajlarla İlgili Formlar kısmında (https://mf.dpu.edu.tr/tr/index/sayfa/8782/ogrenci-formlari) yer alan formlardan,

Zorunlu staj ise:

İsteğe bağlı staj ise:

formlarını doldurarak Bölüm Sekreterliği’ne teslim ediniz.

4.Aşama

Stajınızın değerlendirilmesinde kullanılacak olan Staj Sicil Fişi (Türkçe)'ni , Bölüm Başkan Yardımcısı/ Bölüm Staj komisyonu üyelerinden birine onaylattırıp Dekanlık Öğrenci işlerine mühürlettiriniz.

Staj I ve Staj II için Staj Sicil Fişi ayrı ayrı düzenlemelidir. 

Staj Sicil Fişi'ni  staj değerlendirmenizi yapmak üzere staja giderken yanınızda götürerek işyerine teslim ediniz.

Staj bitiminde işyerinden teslim alarak kapalı zarf içinde staj komisyonuna teslim edilmek üzere saklayınız. 

Yurt dışında yapılacak stajlarda 21.08.2024 tarih ve 46/382 sayılı Fakülte Yönetim Kurulu Kararı  ile kabul edilen İngilizce Staj Sicil Fişi'nin kullanılması gerekmektedir. 

Staj Sicil Fişi (Türkçe) için tıklayınız!

Staj Sicil Fişi (İngilizce) için tıklayınız! (Sadece yurt dışında yapılan stajlarda kullanılacaktır!!!)

 

5.Aşama

Sigortanızın yapıldığını belgeleyen Sosyal Güvenlik Kurumu / 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi belgenizi, stajınızın başlamanıza 1-2 gün kala e-devletten kontrol edip çıktısını alabilirsiniz. Bu belgeyi işyerine teslim etmelisiniz. Bu belge olmadan staja başlayamazsınız. Belgenin e-devlette çıkmaması durumunda Staj Komisyonu ile irtibata geçiniz.

 

6.Aşama

  • Staj defterinizi ve staj sicil fişinizi yönergede belirtilen şekilde dikkatlice doldurup firmada bulunan mühendise imzalatınız. 
  • Staj defteri staj yönergesine uygun olarak el ile (okunaklı ve düzenli olmak şartıyla) doldurulmalıdır. Staj defterinin doldurulan her sayfasının staj yerindeki sorumluya onaylatılması gerekliliği unutulmamalıdır.

 

 

Eğer firma size maaş/ücret ödeyecekse ve bu maaş/ücret için sizden bölümünüze bunu bildirip İşsizlik Fonu'ndan iadesini isterse; stajınızın bitiminden sonra:

  1. Staj Ücretlerine İşsizlik Fonu Katkısı Öğrenci ve İşveren Bilgi Formu [Form-2]

  2.  Maaş Takip Formu’nu (Form-5)  doldurulmalıdır.

  • İşyerinden ücret alacak öğrencilerimiz yukarıda belirtilen formları doldurduktan sonra, maaş aldıkları ay bitimini takiben ücretin kendi hesaplarına ödendiğini belgeleyen dekontu ve formları bölüm sekreterliğine elden teslim etmekle yükümlüdür. Ayrıca dekont ve formlar malzeme@dpu.edu.tr e-posta adresine göndermelidir.

Önemli Not: İşyeri size ücret ödemesi yapabilir ancak işyeri sizden herhangi bir belge istemez ve bu konuda bir şey söylemez ise bu formları doldurmanıza gerek yoktur. 

 

Staj Bitiminde Yapılacaklar:
 
  • Staj defteri, dersler başladıktan sonraki iki hafta içinde Bölüm staj Komisyonu’na teslim edilecek şekilde hazır olmalıdır. Bölüm staj defterlerinin toplanacağı tarih ilgili eğitim-öğretim yarıyılı için bölüm web sayfası ve panolarında ilan edilecektir.
  • Staj defterlerinin toplanmasını takiben staj mülakat tarihleri ilan edilir. Stajını tamamlayan öğrenci, belirtilen yer ve saatte staj mülakatı için hazır bulunmak zorundadır.
  • Staj mülakat sonuçları bölüm web sayfası duyurular kısmında ve bölüm panolarında ilan edilecektir.
  • Mezun durumundaki öğrenciler tüm stajlarını başarıyla tamlamışlarsa staj not girişi için Bölüm Staj Komisyonu’ndan alacakları Staj Tamamlama Belgesi’ni danışmanlarına teslim edecektir.
 
STAJ KOMİSYONU (SK)
 

Başkan

Prof. Dr. Mustafa Tuncer

Üye

Dr. Öğr. Üyesi Pelin Çağım TOKAT BİRGİN

Üye

Dr. Öğr. Üyesi Sinem AKSAN

Yurt Dışında Staj İmkanı:

Yurt dışında staj iki yoldan yapılabilir:  Avrupa Birliği destekli veya kendi imkanlarınızla. 

  • Avrupa Birliği destekli staj imkanı ve detaylı bilgi için Üniversitemizin Erasmus+ koordinatörlüğü web sayfasından bilgi alabilirsiniz.

  • Kendi imkanlarınızla  staj yapmak için öncelikle yurtdışında staj yapacağınız firmadan kabul belgesi almalısınız. Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol etmelisiniz ve çalışma vizesi almalısınız. Sigorta için yurtiçinde özel sigorta kuruluşlarına başvurmalısınız. Stajınızı tamamlayıp, staj defteri ve sicil fişini işyerindeki yetkili mühendise imzalattıktan sonra bu belgeleri dönem başında staj komisyonuna teslim etmelisiniz.  

Son Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2025, Cuma